Tepper, design og farger

Det er spennende å lære om de ulike designene, fargene og materialene til de forskjellige teppene som veves av nomadene i høy-Atlas, stammene i Sahara og i Mellom-Atlas. Fjellnomadene, tuaregene i Sahara og de forskjellige stammene bruker forskjellige mønstre, farger og design.

Teppebutikken 

Jeg har tatt turen tilbake til teppebutikken i Tinghir og er invitert inn på en kopp te av familien som eier butikken. Farge og design fascinerer meg og jeg har spurt om de kan fortelle meg litt om disse vakre teppene og dette tradisjonelle håndverket og det er ikke nei i deres munn. Teen serveres på tradisjonelt vis og det kan du gjerne les mer om i Når te er en livsstil 

Fargerike Marokko

Fargene spenner fra den hviteste ull til valmuerød, safranfarget orange og gul. Den vakre, og sjeldne blåfargen, indigo sees også ofte i disse vakre teppene, forteller innehaveren ivrig, samtidig som han og medhjelperne ruller ut det ene teppet vakrere enn andre. Her finner jeg de mest fargerike teppene med sofistikerte mønstre, tepper med geometrisk design i duse naturfarger i hvitt, naturhvitt og beige.

Det alle teppene har til felles uansett område de er laget i, uansett design eller hvilken stamme som vever dem, så kjennetegnes de på de rike fargene som fremstilles for hånd.

Safranfarget tuaregteppe

Tuareg tepper kommer fra tuaregstammene i Sahara-ørkenen og lages av både geit- og kamel ull.

Ekte vare?

Spør du om hvordan du kan vite om teppene er håndlaget, er de ekte, brukes det syntetiske stoffer? Et besøk i denne anerkjente teppebutikken så vet du at her er det bare håndlagede tepper. 

Sett fyr på teppet

Den trivelige  kledd i mørk blå jellaba og tradisjonell sort turban (shezh) forteller meg at du rett og slett kan ta en lighter å tenne på i frynsene i enden av   teppet(!) 

Er det ekte ull vil flammen raskt slukke og er det syntetisk, så brenner det mer og du har kanskje kjøpt katta i sekken. Men ikke her i denne butikken. Yrkesstoltheten står høyt i kurs her.

Håndknyttet eller vevet

De forskjellige berberstammen bruker disse teppene, enten de er håndknyttede eller vevde som gulvtepper, sengetepper og sovematter. De bruker dem som kapper for å varme seg om vinteren eller verne seg mot varmen og sanden om sommeren.

Noen av teppene brukes også som heste-, muldyr og kameldekken. Designet er tradisjonelt og urgammelt. Stilen varierer fra sted til sted, fra stamme til stamme og et trent øye kan se hvor teppet er laget. 

Tepper vevd av nomadene fra Høy-Atlas

Disse teppene lages av saue- og geite ull. Nomadene som bor i huler i fjellene livnærer seg med dyrehold. De drar ned til det store markedet og dyremarkedet for å selge noen av dyrene sine, mens andre blir beholdt for kjøttet sitt og ullen blir kardet og spunnet før kvinnene i familien vever de vakreste tepper.

Geitene og sauene klippes av mennene, men det er kvinnene som tar ulla med til elven og der blir den vasket etter alle kunstens regler av kvinnene. Deretter blir de fraktet med muldyr tilbake til leiren og blir tørket og kardet og spunnet. Deretter farges de med naturlige farger. Den grønne fargen fremstilles av henna eller alfalfa. Den gule fargen får de fram av safran og den blå fargen fra indigo. Den hvite fargen er den naturlig hvite fra sauene.
 

Det er to typer ull (hvis du ser bort fra hvilket dyr ulla kommer fra) - ullen fra levende dyr (meget sterk ull) og fra døde dyr. Slakterne selger ulla fra døde dyr og denne ulla er litt rimeligere fordi ull fra disse dyrene er litt skjørere og svakere. Denne ulla benyttes ii hovedsak til tepper som det ikke tråkkes på eller ikke slites mye. Teppene brukes ofte som veggdekorasjoner eller også som klær.

De hvite teppene brukes av kvinnene til bryllup og andre store anledninger i høy-Atlas.

Royal tepper

Disse teppene er helt annerledes enn nomade- og tuareg-teppene. Designet er ulikt og lages av bomull og silke.Et lite knippe

Dette er bare et lite knippe av det store utvalget som du finner i denne butikken i Tinghir. Jeg anbefaler deg å se denne videoen hvor du kan se te-seremonien i teppebutikken og velkomsten du får hvis du tar en tur hit.

Kvaliteten er høy og mønstrene er sofistikerte, så det er vel ikke uten grunn at marokkanske kelimtepper er kjent over hele verden. Heldigvis går det fint an å bestille og få tilsendt tepper herfra, så hvis du ønsker kontakt med dem, så send meg en melding og så kan jeg formidle kontakten. En annen ting som jeg syns er fint er at når du besøker butikken og faller for et teppe, så behøver du ikke tenke på plassen i kofferten. De sender det rett hjem til deg!

Prute?

Skal jeg prute, spør du kanskje? Ja, selvfølgelig, det er en like stor tradisjon som det er å drikke te. Ta deg god tid, sett deg ned med et nytt glass te og diskuter prisen, men ha i bakhodet det store arbeidet som utføres i ørkenen og i fjellene når de håndlager og transporterer disse teppene. Vær bevisst på hvilket arbeid som ligger bak og sett pris på at du får et teppe som varer i generasjoner.

God handel!

#tinghir #teppebutikken #kelim #tuareg "#fjellnomade #håndknyttet #Sahara #Marokko #design #farger #naturfarger

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Drammen

toppliste for bloggere - ToppBlogg Topp @ BareBlogg.no Norske blogger
hits