Folk går "mann av huse" for et kupp

Hver mandag går folk "mann av huse" i Tinghir og omegn for å gjøre de beste kuppene på markedet som ligger rett foran hotell Kasbah Lamrani. Jeg er også på vei over gaten for å for å kjempe meg fram i menneskemengden for å bli med på moroa. Det er mandagsmarked og her kan du få kjøpt alt hva hjertet og lommeboka begjærer. Grønnsaker, sykler, kabler, verktøy, sauer gjeiter, møbler og kjøttvarer "you name it", det er her du finner det.


Full gang med shopping på mandagsmarkedet i Tinghir - Marokko - Photo by #desertblues

Dagligvarer - husgeråd og buskap

Hit kommer de lokale for å gjøre ukens innkjøp av dagligvarer og husgeråd. Hotellene, ansatte og kjøkkensjefer fra Kasbah'ene, de familiedrevne Riad'ene, Aubergene, backpacker-hotellene og restaurantene samt de utallige små kaféene, alle kommer de hit for å handle. Mandagsmarkedet i Tinghir er stort og folk kommer fra alle de små ørkenlandsbyene i omegn, på taket av lastebilene sitter og står fjellnomadene i klynger sammen med buskapen de skal selge på markedet. Sauer, gjeiter og folk om hverandre. Taxiene går i skytteltrafikk fra sentrum og bort til markedet med kjøpelystne.

Spisse albuer

Den første utfordringen for meg er å forsere den smale overbygde porten inn til markedet. Gjennom den må vi alle sammen, varebilene, menneskene, kjerrene, mopedene, trehjulingene og eslene. Alle vil inn og jeg henger godt fast i følget mitt som er mer erfaren og har spissere albuer enn det jeg har. 

Det ropes og det tutes, det ruser i motorer og sakte, men sikkert skyfles vi med strømmen inn på det enorme markedet. 

Krydder - eksotiske krydder og lav

Krydder veies på gamlemåten. Her kjøpes krydder gjerne i halvkilo og kilo. Utvalget av spennende og eksotiske krydder er enormt.

Eksotiske krydder i alle varianter, søte og sterke, fargerike, spennende og kjente - Photo by #desertblues


Lav = krydder - Photo by #desertblues

 Og mens jeg går å snuser inn duften av krydderne kan jeg ikke dy meg for å ta en nærmere titt ned i en sekk. "Krydderet du ser her plukkes på steinene i Atlasfjellene. "Dette ligner da på lav", sier jeg. "Mulig det, jeg vet ikke hva dere bruker det til i Norge, men det jeg vet er at her bruker vi dette som krydder i mat" får jeg til svar.  

Tagine og brukte sykler


Keramikk-taginer og sykler selges på mandagsmarkedet i Tinghir - Photo by #desertblues

Et forsøk på soneinndeling

Markedet er forsøkt organisert i forskjellige soner og vi beveger oss vekk fra området hvor keramikken er og går i retning av en mengde forskjellige boller og kar, avdelingen for plast og kjøkkenartikler må vel dette være.


Avdelingen for plast- og kjøkkenartikler på mandagsmarkedet i Tinghir - Photo by #desertblues

Grønnsaks-shopping på mandagsmarkedet i Tinghir - Photo by #desertblues

Det er her i grønnsaks-"avdelingen det virkelig syder og koker. Et sammensurium av stemmer, utrop om dagens kilopriser og hissige diskusjoner mellom selgere og prutelystne damer høres fra alle kanter. Grønnsakene ligger på enkle stråmatter eller i plastkasser og det er bare å plukke til seg kilo på kilo mens selgeren bruker vekten med blylodd flittig.

 

Grønnsaksshopping på mandagsmarkedet i Tinghir - Photo by #desertblues

Ferske egg handles også inn i stort. De aller fleste her skal mette storfamilien, så pakker med seks eller  tolv egg duger ikke.


Eggutsalg på mandagsmarkedet -- Photo by #desertblues

Vi henger oss på en tre-hjulet lastebil for å få litt armslag på veien ut igjen. Det er like trangt å komme ut som det var å komme inn.


Vi trenger litt armslag - Photo by #desertblues

Folk går "mann av huse" igjen

Og så er det nå kampen begynner igjen. Denne gangen er det kampen om plass i taxiene som nå kjører skytteltrafikk med de handlende tilbake der de kom fra.

Sekker og poser fulle av, tja, hvasomhelt, stables i bagasjerommet og på taket av taxiene, tre sitter foran og minimum fire sitter bak. Alle har spisse albuer og albuer seg frem til taxien og griper døra og åpner den før den får stanset. Andre er heldige og kjenner en med lastebil og kaster seg opp på planet og kjører av gårde.


Photo by #desertblues

Selv har jeg gjort som denne mannen. Jeg har gitt opp å kjempe om plassen og står bare og ser på kaoset en stund før jeg rusler nedover gaten og håper at det skal være plass i en av disse "varebil"-bussene som kjører samme strekningen og stopper for å ta opp passasjerer akkurat der de står.

Du bare må ta deg en tur på mandagsmarkedet når du er her i Tinghir ved foten av Atlasfjellene sør-øst i Marokko, enten du skal handle eller ikke, så er det en stor opplevelse. Ta gjerne med deg en guide som kan forklare deg om de forskjellige tingene som selges her, berberskoene av bilgummi, hva kvinnene bruker tygger på for å farge leppene og tungen røde og få tennene hvite og hva lav kan brukes til for eksempel. 

#tinghir #mandagsmarked #marked #atlas #opplevelse #reise #desertblues

Jeg blir glad om du liker og deler så flere får tatt en tur innom #desertblues eller kanskje også en dag får oppleve dette utrolige mandagsmarkedet. Her er linken du kan bruke for å følge facebooksiden vår med bilder og tips om opplevelser og eventyr i området: https://www.facebook.com/Desertchoice 

 

 

 

2 kommentarer

Jesper, The Biveros Effect

07.03.2016 kl.21:22

Måstevara en häftig upplevelse :)

Desertblues

21.05.2017 kl.18:25

Ja, det er en stor opplevelse både det å kjempe seg fram i mylderet av ting og tang, komme tett inn på folk (bokstavelig talt) og en kakafoni av lyder og lukter som pirrer lang inn i sjelen.

Skriv en ny kommentar

, Drammen

Hei, takk for at du stikker innom og leser tankene mine om livet, reiser og eventyrlige, mangfoldige Marokko. Jeg er eventyrlysten, positiv og reiseglad og håper jeg kan inspirere deg. Feel free to use the arrow under my profile inside the blog to change language with google translate. You may also send me a privat message her if you like.

toppliste for bloggere - ToppBlogg Topp @ BareBlogg.no Norske blogger
hits